Stanowisko w sprawie obecnej sytuacji w Ukrainie z dnia 10.03.2022

Wszyscy liczyliśmy na to, że sytuacja w Ukrainie poprawi się w najbliższych dniach, lecz rzeczywistość potrafi nas zaskakiwać. Z tego powodu jako członkowie projektu #PoznajMYPodkarpackie przeanalizowaliśmy nasze dotychczasowe działania i postanowiliśmy podjąć wybrane kroki, których możemy dokonać bez porzucania wartości, którymi kierowaliśmy się od początku realizacji naszego projektu.

Naszym pierwszym działaniem jest wprowadzenie cegiełek, z których cały zysk zostanie przekazany na wybrane organizacje wspierającą ludność Ukrainy oraz imigrantów na terenie Polski – ich dokładna lista znajduje się na stronie zrzutki.

Każda z cegiełek na karcie produktu ma wyszczególnione informacje dotyczące tego, jaka kwota zostanie przekazana na cele charytatywne. Cegiełki można nabyć tutaj.

Naszą kolejną, małą formą wsparcia będzie dostosowanie opisów nowo powstających skrytek w taki sposób, aby swoją historią nawiązywały do bogatej kultury Ukrainy. Wierzymy w to, że wspólna historia może nas połączyć i zjednoczyć. Ta zmiana będzie wprowadzana stopniowo ze względu na konieczność sprawdzenia prawidłowości informacji – fake newsy to zmora XXI wieku, z którą chcemy walczyć.

Jako #PoznajMYPodkarpackie jedną z wyznawanych przez nas wartości jest współpraca. W tych dziwnych czasach działamy ponad podziałami, łącząc siły z projektem Akceptunek. To właśnie m.in. z nimi walczymy o tytuł Brązowego Wilka. Wszystkie osoby chętne do wsparcia rzeczowego lub potrzebujące pomocy na terenie Tarnobrzega zachęcamy do kontaktu z autorkami projektu.

Naszym ostatnim działaniem, jakie proponujemy na ostatnią chwilę jest założenie skarbonki na rzecz zbiórki #RazemDlaUkrainy – zachęcamy do wpłaty każdą chętną osobę. 100% wpłaconych środków zostanie przekazane na rzecz organizacji wyróżnionych w opisie zbiórki.

Wpłaty można dokonać tutaj.

Nasze pozostałe działania będą w dalszym ciągu opierały się na popularyzacji Geocachingu jako alternatywnej formy spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Zarówno forma, jak i treści projektu pozostają bez zmian. Nasze poprzednie stanowisko jest w dalszym ciągu aktualne.

Ukraino, jesteśmy z Tobą! Україно, ми з тобою!
Zespół #PoznajMYPodkarpackie

Dowiedz się więcej o naszym projekcie!

Poznaj województwo podkarpackie od dotąd nieznanej Ci strony